Van de voorzitter

01 October 2018 21:48

Meer 'Van de voorzitters', dat beloofde ik de laatste keer. Inmiddels alweer bijna een maand geleden. De hoogste tijd dus voor een update. Mooi moment, want de eerste punten voor ons vlaggenschip zijn binnen! Een prestatie van formaat, want de ereklasse is serieus pittig. Veel beter dan dat wordt het niet. Los van sommige uitslagen doen we gewoon mee alsof het de normaalste zaak van de wereld is. #trots!

Passie
Mooi woord is dat. Passie. Kun je voor veel dingen hebben. Korfbal bijvoorbeeld en dat is bij Tempo gemeengoed. Dat je ook Passie voor slapen kunt hebben, bewijst een van onze sponsors. Wij zijn altijd blij met onze sponsors en met deze zeker, want ze zorgen voor mooie koffiebekertjes in de kantine. Op die bekertjes staat namelijk een heuse QR code. Als je die scant op je telefoon, dan speel je mee voor een mooie prijs. Ik dacht een tijdje geleden 'goh, laat ik dat ook eens proberen'. En wat denk je? Ik win een kussen! Een echt kussen van Passie voor slapen. Netjes aangemeten, passend bij mijn slaapstijl. Ik heb nog nooit zo goed geslapen en krijg louter complimenten over mijn humeur: "goed geslapen zeker?" Leuke zaak trouwens. Waar je nog ouderwets geholpen wordt. Aardige lui. Scannen dus, dat bekertje. Passie voor koffie = Passie voor slapen!

Groene Hart Toernooi
Het organiseren van een korfbaltoernooi is heden ten dage een uitdaging van formaat. Mensen hebben tegenwoordig zoveel te doen, dat het spelen van een toernooi snel kind van de rekening wordt. Als Tempo organiseren we al jaren een prachttoernooi met Pinksteren. Inmiddels uitgegroeid tot evenement. Tot experience. Tot totaalbeleving. Alles loopt altijd op rolletjes en de animo is groot. Van donderdag t/m zondag, dat dan weer wel. Het vol krijgen van het toernooi op de maandag wordt met het jaar lastiger. Dat ligt op geen enkele manier aan onze inzet en de invloed op de inschrijvingen is gering. Toch heeft een groepje brainstormers eens goed nagedacht of het niet anders kan. En dat blijkt te kunnen. Plan is om de maandag om te bouwen tot 'Groen Hart Toernooi'. We gaan daarvoor korfbalverenigingen dicht bij ons in de buurt benaderen. Korbis, Velocitas, Vriendenschaar, de Leidse verenigingen, Nieuwerkerk, noem ze maar op. We gaan daar gewoon eens een bak koffie drinken en afspreken dat ze met Pinksteren bij ons komen korfballen. Wordt gezellig druk, verwacht ik. Petra, Marjolein en Daniëlle willen die kar trekken, wat mij betreft samen met iedereen die wil helpen om van de Pinkstermaandag weer een ouderwets succes te maken.

Organisatie, Vrijwilligers & Beleid
Bovenstaand noemde ik al een voorbeeld hoe vrijwilligers bij Tempo aan de slag zijn en gaan om vol passie iets moois neer te zetten. We hebben gelukkig fors veel vrijwilligers en daar ben ik heel blij mee. Toch lukt het nog niet altijd om alle vacatures die we hebben te vervullen. Om dat op te lossen hebben we een aantal oplossingen die kunnen helpen:
1. Ons vrijwilligersbeleid
2. De vrijwilligerscommissie
3. Ons aangepaste bestuursmodel
Om bij een te beginnen: we onderscheiden vrijwilligers van doeners. Een doener is bijvoorbeeld een bestuurslid. Of iemand die structureel een taak uitvoert in een van de commissies. Een vrijwilliger is iemand die geen structurele bijdrage levert, maar wel af en toe iets wil doen. Achter de bar staan, bijvoorbeeld. Schoonmaken van de kantine. Het maken van foto's en video-opnamen bij wedstrijden. Of ondersteunen bij kortlopende projecten als kaartverkoop, loterijen enz. Doeners zijn vrijgesteld van deze taken, vrijwilligers kunnen worden aangewezen. Wij zien natuurlijk liever dat de vrijwilliger zelf kiest. Wie zijn die vrijwilligers? Senioren en ouders van jeugdleden.
Om bovenstaande in goede banen te leiden, hebben we een vrijwilligerscommissie. Die commissie wordt momenteel flink opgepoetst, zodat we weer een actueel inzicht hebben in de taken die onze leden en hun ouders uitvoeren. Van daaruit zullen we acties starten om het aantal vrijwilligers weer op het gewenste peil te krijgen.
Vanuit het bestuur hebben we ervoor gekozen om onze organisatie wat aan te passen. We gaan terug van 9 naar 5 bestuursleden en kiezen daarbij voor een laag 'managers', zeg maar de oude voorzitters van commissies. Met deze managers en hun commissieleden, brengen we de doeners in positie waarmee het structurele werk van de club wordt uitgevoerd. Dat is uiteraard een mooi clubje om bij te horen. Zin om aan te sluiten? Mail me gerust op voorzitter@kvtempo.nl.
Het is prettig om te constateren dat deze manier van werken aanspreekt. Inmiddels hebben we behoorlijk wat vacatures vervult en hebben we een flinke club nieuwe doeners. Vanuit het bestuur is Thomas Neurink inmiddels aan de slag met de kolom Korfbalzaken en Martin gaat een stevige rol in de TC vervullen. Jan Dirk Koersma en Evelien Arnold sluiten aan als manager TCj en coördinator junioren. Welkom! En dank dat jullie meedoen!

Energie
Bovenstaande lezend durf ik te constateren dat er een goede energie in de club zit. Er is uiteraard nog veel meer te noemen en ik wil niemand tekort doen, want er gebeurt dagelijks zeer veel bij Tempo. Mooi voorbeelden? De manier waarop Aldert probeert de jurytafel bemanning rond te krijgen en dat nog voor elkaar krijgt ook. De bijna spontane manier waarop het recreantentoernooi is georganiseerd. De wijze waarop de scheidsrechters week in week uit punten scoren voor Tempo. Al die trainers en coaches die door weer en wind op de velden te vinden zijn. Teveel om op te noemen, maar gelukkig blijft de ambitie om meer van deze stukjes te verspreiden. Later meer.

Albert-Jan