Groentje Thom Zwaan : Ik ben iemand die de leiding neemt, het spel uitzet en mijn teamgenoten oppept als we achterstaan.

17 March 2021 18:28

 Korfbalvereniging Tempo

17-jarigen: ze staan op de springplank naar volwassenheid. Elke week gaan we in gesprek met zo’n ‘groentje’ uit het Groene Hart. Vandaag: Thom Zwaan. Dit groentje is gefascineerd door reizen en neemt uit elke hoofdstad een souvenirtje mee voor in zijn kast. ,,Mijn doel is dat die helemaal vol komt.”

Waar ben je al geweest?
In Londen, Parijs, Wenen, Barcelona, Ljubljana, Bratislava en Berlijn. Het is een mooi rijtje met nu nog Europese steden. Ik ben een paar keer alleen met mijn vader op pad gegaan. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te ontdekken, mensen te ontmoeten en een nieuwe taal te spreken.

Hoe zit jij er over 20 jaar bij?
Dan hoop ik in de medische wereld te werken. Vroeger wilden mijn vriendjes bij de brandweer of de politie, maar ik riep toen al dat ik arts wilde worden. Oh, en die kast is dan hopelijk flink gevuld. Deze zomer ga ik met mijn familie naar Rome, dus dat is weer plus 1!

Hoe voelt het om 17 jaar te zijn?
Ik besef amper dat ik 17 ben geweest. Het jaar is voorbij gevlogen. Volgende week word ik alweer 18. Mijn tweede verjaardag in een lockdown dus. Ik had wel groots willen uitpakken, ja. Het is toch de eerste stap naar volwassenheid.

Waar woont jouw huis?
Met mijn ouders en broertje woon ik in Alphen. Voor mij de perfecte stad om op te groeien: kindvriendelijk, niet druk op de weg, veel speelgelegenheid en alles is in de buurt.

Corona?
De ene dag ga ik naar school, de andere ben ik thuis. Ik merk echt wel dat online lessen voordelen hebben, maar het zijn vooral de nadelen die ik voel. Ik kan mijn aandacht er minder goed bijhouden. Ik mis het menselijk contact, de grapjes en het dollen met mijn vrienden. Mijn cijfers hebben er wel een beetje onder geleden, maar ik heb geen grote schade opgelopen.

School is leuk omdat…
... het de basis is voor mijn toekomst. De universiteit zie ik als een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Na de zomer wil ik Klinische Technologie gaan studeren, dat is een soort technische geneeskunde. Omdat er 500 aanmeldingen zijn en maar 100 plekken heb ik een toelatingstoets gemaakt. Half april krijg ik de uitslag. Plan B is Life Science en zit ook in de gezondheidshoek. Mensen willen helpen en hun gezondheid verbeteren, zit in mijn bloed.

Type vloerkast?
Nou, toen ik elke dag naar school ging, was mijn kamer veel netter. Ik ben er veel en dan ontstaat er vanzelf veel rommel. Als ik naar school moet, is het elke keer een zoektocht naar mijn schoolboeken.

Vroeg uit de veren voor…
...korfbal. Ik doe het al 14 jaar en het blijft het leukste om te doen. Het sociale eromheen speelt ook zeker mee, maar ik geniet van het spel. Mijn scorend vermogen is mijn grootste pluspunt. Ik ben iemand die de leiding neemt, het spel uitzet en mijn teamgenoten oppept als we achterstaan.

Ben je een leiderstype?
Op zich wel, alhoewel ik ook prima de kat uit de boom kan kijken. Als ik voor een schoolopdracht moet samenwerken, heb ik graag dat de dingen gaan zoals ik dat wil. Maar ik kan ook afgaan op andermans ideeën en me door anderen laten overtuigen.

Hoe vul jij je vrije tijd?
Ik werk drie keer per week bij de Hoogvliet als vakkenvuller op de groenteafdeling. Ik maak zo’n 12 uur in de week en zo kan ik mijn spaarpot flink spekken. Mijn grote droom is om later veel van de wereld te zien.

Seks?
Nee, ik heb nog geen vriendin gehad en ‘de klik’ gevoeld. Normaal gesproken leer je op mijn leeftijd veel nieuwe mensen kennen, maar nu is dat natuurlijk anders. Na de zomer ga ik naar de universiteit. Ik zie wel wat er dan op mijn pad komt.

Wat ga jij never-nooit doen, wat je ouders doen?
Mijn vader heeft lang gerookt, dat hoop ik nooit te gaan doen.

Wat bewonder je in ze?
Mooie vraag. Mijn moeder heeft hard gewerkt om altijd het beste uit zichzelf te halen. Daar kan ik mezelf goed in terugvinden. Als ik een slecht cijfer haal, baal ik, maar mijn ouders balen net zo goed. Ik leg de lat voor mezelf hoog.

Hier begrijp ik totaal niks van!?
Economie. Dingen als verzekeringen en hypotheken zijn niet mijn ding.

Politiek?
Vijf dagen na de verkiezingen ben ik jarig. Aan de ene kant is dat natuurlijk irritant, maar aan de andere kant had ik me er dan goed in moeten verdiepen. Ik heb wel een stemwijzer gedaan en daar kwam GroenLinks uit. Ik sta achter hun ideeën. De meeste partijen doen weinig aan het klimaatprobleem. Wij moeten iets doen, zodat mijn kinderen en hun kinderen in een schone wereld opgroeien.

Hoofdsponsor

Sponsoren