Andere regels bij Tempo/ Klaverblad Verzekeringen

08 November 2019 14:45

 Korfbalvereniging Tempo

Tijdens de wedstrijd van Tempo 1 gelden er 3 speciale regels: 1. De groene kaart 2. Neem je eigen strafworp 3. Er zijn 2 scheidsrechters Een korte uitleg

Korfbal blijft zich ontwikkelen. Daarom worden elk jaar experimenten gedaan met regels en hulpmiddelen. Na de experimenten van vorig jaar zijn er nu 3 regels die worden ingevoerd bij de Cashback World Korfballeague.

Een korte uitleg over het hoe en wat:

1. De groene kaart en tijdstraf

Bij een gele kaart, kwam de straf pas een wedstrijd later door bijvoorbeeld een schorsing. Dat is eigenlijk niet fair. Ook werd geconstateerd dat bij scheidsrechters de terughoudendheid om geel te geven toenam. We willen juist een zuivere sport en denken dit nu met de groene kaart en de tijdstraf te bereiken. Vervelende overtredingen, die net niet zwaar genoeg voor geel zijn, kunnen nu worden bestraft met een groene kaart en de daaraan gekoppelde vijf minuten tijdstraf. Dit kost het team van de overtreder minimaal één wissel en in het geval van terugbrengen van de bestrafte speler twee wissels. Een tweede groene kaart is niet mogelijk, dan volgt een gele kaart. Geel is ook een tijdstraf. Twee keer geel of direct rood betekent douchen. Er verandert dus niets aan ons reglement in zake geel en rood en bijbehorend strafrecht. Direct geel wordt in dit experiment iets zwaarder bestraft, omdat er ten opzichte van nu een tijdstraf bovenop komt.” (Kees Rodenburg)

2. Twee scheidsrechters
Het korfbalspel wordt steeds intensiever. Er gebeurt op hetzelfde moment van alles in het voorveld en onder de korf. Daarom wordt de assistent-scheidsrechter (vlaggenist) vervangen door een tweede scheidsrechter. Beide met een fluit in de hand. 

3. Strafworp door degene wiens doelkans verloren gaat
Wordt er een overtreding gemaakt op jou tijdens een doelkans? Dan moet jij daarna de strafworp nemen. Geen specialisten meer op dit onderdeel. Bij de jeugd gebeurde dit al regelmatig en nu dus ook op het hoogste niveau. Hopelijk heeft iedereen zijn zenuwen onder controle.

Hoofdsponsor

Sponsoren